Trajanje: 20/04/2018 27/04/2018
Broj dana: 8 dana / 7 noći
Lokacija:
Cena: €785,00
Oceni:
Odrasli: Deca:

MAROKO podseća na veliko stablo čiji su koreni duboko vezani za Afriku a čije grane njišu vetrovi koji duvaju iz Evrope (Hasan II, kralj Maroka 1961.-1999.) Najveća i najpoznatija od tri afričke kraljevine razdvojena od evropskog kopna samo 15 kilometara širokim Gibraltarskim moreuzom je zemlja sa mnogobrojnim i jako izraženim prirodnim kontrastima. U istim granicama su plodne ravnice, preko 4000 metara visoki vrhovi Atlasa, zelene oaze usred nepregledne Sahare, gotovo 3000 kilometara atlanskih i preko 500 kilometara mediteranskih obala i predivni predeli na obroncima Srednjeg Atlasa koji neobično podsećaju na alpske pejzaže po kojima je Maroko prozvan “afričkom Švajcarskom”. Pored kosmopolitske Kazablanke, jedne od najlepših arapskih luka, čije ime izaziva romantične asocijacije, nezaobilazna mesta u poseti ovoj zanimljivoj i raznolikoj zemlji su drevni carski gradovi Rabat, Fes, Marakeš i Meknes čije se vreme osnivanja, procvata ili primate u prošlosti uvek poklapalo sa “zlatnim dobom” neke od šest velikih marokanaskih dinastija.

M A R O K O – C A R S K I    G R A D O V I

MARAKEŠ – KAZABLANKA – RABAT – MEKNES – FES – ESAURIA – AGADIR

*** PAKET ARANŽMAN ***

TERMIN: 20. – 27. APRIL 2018. godine

1.dan (20.04.2018.) BUDIMPEŠTA – AGADIR – MARAKEŠ

Polazak autobusom u 06:00 časova sa parkinga kod Lokomotive kod železničke stanice u Novom Sadu. Polazak u 07:30 časova sa parkinga iza Otvorenog univerziteta u Subotici. Putovanje do Budimpešte i aerodroma “Ferenc List”. Let avio kompanijom Wizz air za Agadir u 15:10 časova, br. leta W6 2439. Dolazak na aerodrom “Al Massira” u Agadiru u 17:55 časova. Transfer autobusom do MARAKEŠA (245km). Po dolasku smeštaj u hotel 4*. Večera. Nakon večere, ukoliko vreme dozvoli, odlazak do Trga Džema El Fna u vreme kada buja život na živopisnom trgu. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan (21.04.2018.) MARAKEŠ – KAZABLANKA (240km)

Nakon doručka polazak za Kazablanku. KAZABLANKA je osnovana kao luka još u 10. veku pod imenom Anfa, a ime Kazablanka ili ’’bela kuća’’ dobija tek u 18. veku. Svojim današnjim izgledom jasno nam je da su francuske kolonijalne vlasti najviše ulagali u ovaj grad, a građevine su dekorisane francuskom verzijom arapskih i andaluzijskih elemenata. Današnja Kazablanka predstavlja svojevrstan spoj modernog i tradicionalnog, a ujedno je i najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka. Po dolasku sledi poseta džamije Hasana II koja je jedna od najznačajnijih atrakcija Kazablanke ali ujedno i najveća džamija u Maroku, a peta po veličini u svetu. Gotovo 6.000 radnika radilo je na ukrašavanju i dekorisanju ove džamije koja prima 25.000 vernika, dok u dvorište može da stane jos 80.000 vernika. Spoljašnjost džamije predstavlja spoj francuske i marokanske arhitekture dok je enterijer urađen u tipičnom marokanskom stilu. Minaret koji se uzdiže na visini od 210 metara predstavlja najviši minaret na svetu i dekorisan je u andaluzijskom stilu. Džamija se uzdiže iznad Atlantskog okeana. Izgrađena je delom na kopnu, a delom iznad samog okeana. Obilazak se nastavlja posetom trga Mohameda Vkoji zauzima centralni deo grada okružen prelepom kolonijalnom arhitekturom, Trg Ujedinjenih nacija, okoline Kraljevske palatekatedrale Notre Dame i šetnju pored mora u četvrti Ain Diab u kojoj se nalazi i glavna gradska plaža dužine oko 2km duž koje se proteže niz hotela, bazena, klubova i noćnih barova. U večernjim satima smeštaj u hotel 4*. Večera. Noćenje.

  1. dan (22.04.2018.) KAZABLANKA –VOLUBILIS – RABAT – MEKNES – FES (300km)

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do RABATA (85 km). Po dolasku u prestonicu Maroka sledi panoramsko razgledanje grada i šetnja sa obilascima lokaliteta: Kraljevska palata, Mauzolej Muhameda V koji predstavlja remek delo arhitekture sa bogato ukrašenom fasadom i zelenim krovom koji simboliše boju islama, kula Hasan visine 40m koja je danas jedini deo istoimene džamije koji je odoleo vremenu, gradska kapija Bab Udaja iz 12. veka odakle put vodi unutar same kazbe Udaja sa andaluzijskim vrtom, ka centralnom delu grada koji je danas pod zaštitom UNESCOa. Nastavak putovanja prema Meknesu (150km), drevnom carskom gradu Maroka. Usput sledi obilazak arheološkog lokaliteta Volubilis, antičkog rimskog grada nadomak Meknesa iz prvog veka nove ere. Njegove ruševine smatraju se najbolje očuvanim rimskim spomenicima u ovom delu Afrike i danas su pod zaštitom UNESCOa. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Nastavak putovanja prema MEKNESU koji se naziva još i Marokanskim Versajem osnovanim u 17. veku. Impresivan carski grad krasila je špansko – mavarska arhitektura sa brojnim džamijamapalatamahamamimakaravansarajima i ostalim građevinama koje govore o bogatstvu i moći marokanskih vladara tog vremena. Razgledanje po dolasku autobusom i šetnja u pratnji lokalnog vodiča: gradske zidineveliki rezervoar, glavni trg El Hedim, kompleks Kraljevske palatemauzeolej Ismaila i najveća i najlepša gradska kapija Bab al Mansur. Slobodno vreme za odmor i kupovinu suvenira ili individualna razgledanja i šetnju. U popodnevnim satima polazak za FES (65km). Smeštaj u hotel 4*.Večera. Noćenje.

  1. dan (23.04.2018.)FES

Doručak. Celodnevno razgledanje Medine Fesa, takozvane ’’meke zapada’’ koja je pod zaštitom UNESCOa. Grad je osnovao prvi vladar i osnivač dinastije Alauita, Mulaj Idris I, ali kako je njegov sin Mulaj Idris II završio izgradnju samog grada i uticao na značaj koji danas Fes ima, smatra se osnivačem grada. Fes je i najstariji carski grad, njegova uloga kroz istoriju Maroka je izuzetna pa ono što ovaj grad ima da ponudi svakako je jedinstveno. Najstariji univerzitet na svetu osnovan je upravo u Fesu. Glavna atrakcija ovog grada je stara Medina koja je naseljena još od 10. veka i predstavlja najveću urbanu zonu bez automobila na svetu i naravno pod zaštitom je UNESCOa. Stari deo grada krije pregršt palatamedresadžamijaskrivenih rijada, dok lavirint ulica nudi bezbroj prodavnica i čajdžinica, ali i jedinstvenih radionica u kojima se obrađuje i boji koža. Obilazak uključuje srednjovekovnu Medinu sa svojim zidinama i velelepnom kapijom Bu Dželud koja vodi u sam centar utvrđenja, medrese, džamija Kairauine koja je do izgradnje džamije Hasana II u Kazablanci bila najveća džamija u Maroku a svojim dizajnom i arhitekturom podseća na onu u Kordobi, fontana Nezarin, poseta medrese Bou InaniaMelah, nekadašnja jevrejska četvrt ičuvena radionica u kojoj se obrađuje koža. Sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel 4*. Večera. Noćenje.

5.dan (24.04.2018.) FES – IFRAN – MARAKEŠ (480 km)

Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema Marakešu koji se nalazi u podnožju planinskog venca Atlas i predstavlja drugi po veličini grad u Maroku. Putovanje preko planinskog venca Srednjeg Atlasa sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u grad IFRAN koji iznenađuje svojim izgledom, jer arhitekturom podseća na evropska zimovališta, a kako se ovaj grad nalazi na 1.655m nadmorske visine Ifran je veliki zimski centar Severne Afrike. Prolazak kroz grad Azru, sledeći grad na putu ka Marakešu koji je totalna suprotnost Ifranu, a ono što najviše privlači turiste su Berberi koji svoju robu prodaju na gradskom trgu, majmuni koji se slobodno šetaju po gradu i prelepe kedrove šume koje okružuju grad pa Beni Melal-grad koji se nalazi na velikoj raskrsnici puteva i spaja Fes, Marakeš i Kazablanku važan je trgovački centar Maroka, a ovde se gaje i pomorandže, masline i smokve. U večernjim satima dolazaku Marakeš. Smeštaj u hotel 4*. Večera. Noćenje.

  1. dan (25.04.2018.) MARAKEŠ

Doručak. Celodnevni obilazak grada MARAKEŠA, takozvanog ’’crvenog grada’’, autobusom i šetnja kroz Medinu koja je pod zaštitom UNESCOa. Marakeš je dugo bio kulturni, verski, politički i ekonomski centar Maroka. Svojom prelepom arhitekturom u kojoj se mešaju radovi umetnika iz Kordobe imao je veliki uticaj na izglede gradova Evrope, naročito na regiju Andaluzija u Španiji. Velelepne palatedžamijekupatilamedresemauzolejisavršeni su primeri bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa ovog grada. Obilazak obuhvata posetu bogato ukrašenih grobnica dinastije Sa’adi, posetu ostataka palate Bedi palatu Bahija na čijem su ukrašavanju radili najbolji majstori i umetnici Maroka, džamiju Katubija i Menara vrtove sa prelepim letnjim paviljonom. Po izlasku iz Medine sledi kratka vožnja do “Majorel Gardens” vrta koji je dizajnirao slavni umetnik Iv Sen Loran. Obilazak vrta. Slobodno vreme za individualne aktivnosti nakon čega se nastavlja obilazak grada posetom najpoznatijeg trga u Maroku, Džema el Fna. Ovde možete videti brojne tržnice začina, marama, urmi, smokvi i svega što možete da zamislite ali i krotitelje životinja, proročice, gutače vatre, razne muzičare i plesače, dok se u večernjim satima ovaj trg u potpunosti transformiše u svojevrstan vašar koji poseti preko 40 hiljada ljudi gde se spremaju brojni kulinarski specijaliteti uz igru i ples lokalnog stanovništva. Na trg Džema el Fna se nadovezuju sukovi koji predstavljaju lavirint uskih ulica sa brojnim prodavnicama suvenira, lokalnih proizvoda i tvorevina, srebra, garderobe i nakita. U večernjim satima povratak u hotel 4*. Večera. Noćenje.

  1. dan (26.04.2018.)MARAKEŠ – ESAUIRA (190km)

Doručak. Slobodno prepodne u Marakešu za samostalna razgledanja, kupovinu suvenira i lokalnih proizvoda, i odmor. Preporučujemo vam da probate lokalni specijalitet tažin koji se priprema sa mesom i povrćem u jedinstvenoj mešavini začina u specijalnoj posudi ili da prepodne provedete u nekom od prelepih rijada-velelepnih kuća skrivenih iza visokih zidova unutar medine u kojima vlada mir i tišina, dok sa krovnih terasa možete uživati u pogledu na gradsku vrevu. Polazak za ESAUIRU je u ranim popodnevnim časovima. Po dolasku obilazak grada gde se spajaju različite kulture što gradu daje kosmopolitsku atmosferu. Obilazak gradskih zidina, stare Medine sa brojnim prodavnicama suvenira od tujinog drveta, srebrnog nakita, začina… U gradskoj Medini je mnoštvo galerija i umetničkih radionica. Ribarska luka, treća po značaju u Maroku, je živopisno mesto gde ribarski brodići isplovljavaju i uplovljavaju, prodaje se riba, krpe mreže… i gde se nalaze restorani sa ribljim specijalitetima. Smeštaj u hotel 4*. Večera. Noćenje.

  1. dan (27.04.2018.)ESAUIRA – AGADIR (170km)

Doručak. Nakon doručka napuštanje hotela i polazak za AGADIR. Dolazak do prepele luke sa najvećim hotelskim kompleksima na marokanskoj obali Atlantika i panoramsko razgledanje poznatog turističkog centra. Grad je nastao pod uticajem portugalske kolonizacije a krasi ga najveća i najlepša promenada u Maroku i plaže duge i preko 10km koje se nalaze u svojevrsnom zalivu i zaštićene su od jakih okeanskih struja. Slobodno vreme u marini. Polazak do aerodroma “Al Massira” gde je povratak letom avio kompanije Wizz air u 18:35 časova, br. leta W6 2440. Sletanje u Budimpeštu na aerodrom “Ferenc List” je u 28.04.2018. 01:10 časova. Transfer autobusom do Subotice i Novog Sada. Kraj putovanja.

CENA: 785 EUR

PLAĆANJE: U RATAMA DO POLASKA

 USLOVI I NAČIN PLAĆANJA: Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke KOMERCIJALNA BANKA za efektivu, na dan uplate. Obavezna akontacija iznosi 30% po osobi prilikom rezervacije a preostali iznos do pune cene aranžmana (70%) najkasnije do 30.03.2018. godine.

Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 175 Eur. .

CENA OBUHVATA:

 – Transfer autobusom na relaciji: Novi Sad – Subotica – aerodrom “Ferenc List” Budimpešta – Subotica – Novi Sad

 – Avio prevoz na relacijama Budimpešta – Agadir – Budimpešta, avio kompanijom Wizz air

 – Predati prtljag maksimalne težine od 23kg po osobi i ručni prtljag dimenzija 55x40x23cm i težine do 10kg po osobi

 – Transfer autobusom na svim relacijama u Maroku prema Programu putovanja

 – Smeštaj, 7 noći, u Maroku, u hotelima 4*, u dvokrevetnim sobama, usluga na bazi 7 polupansiona – švedski sto

– Svi izleti sa ulaznicama za sve posete obuhvaćene Programom putovanja: Džamija Hasana 2., Volubilis, medresa Bou Inania, Majorel vrtovi, Grobnica Saadijanaca, Palata Bedi.

– Usluge licneniranog turističkog vodiča na srpskom jeziku celim tokom putovanja

– Usluge licenciranog pratioca putovanja, predstavnika turističke agencije Proffis – Organizaciju i realizaciju putovanja

CENA NE OBUHVATA:

– Avio takse – 94 Eur (sve aerodromske takse + YQ taksa, aviokompanijska doplata za gorivo u slučaju poskupljenja goriva, plaćaju se u agenciji)

– Troškove vize za Maroko – 2560,00 rsd / za pasoše EU nije potrebna viza za Maroko

– Posete mimo Programa putovanja

 – Međunarodno putno zdravstveno osiguranje, može se obezbediti u poslovnici turističke agencije Proffis – Individualne troškove

 – Napojnica: u ovom delu sveta obavezne su napojnice za vozače, nosače i loklane vodiče što u proseku ukupno iznosi 15 Eur po putniku, plaća se vodiču grupe

OPŠTE INFORMACIJE ZA PRIBAVLJANJE VIZA ZA KRALJEVINU MAROKO:

 Za putovanje u Maroko, državljanima Republike Srbije, potrebna je ulazna viza koja se može pribaviti posredstvom Odeljenja za vize turističke agencije Proffis. Putnici koji imaju strani pasoš (van E.U.) u obavezi su da se sami raspitaju o eventualnom režimu njihove države i Kraljevine Maroko i uz posredovanje našeg Odeljenja za vize apliciraju za istu.

Rok za podnošenje dokumentacije je 15 dana pre polaska na putovanje. Svi putnici treba da dostave osnovnu dokumentaciju kako sledi.

Za sve putnike: jedna fotografija skorijeg datuma, formata 3.5×4.5 cm na beloj pozadini. Popunjen marokanski formular koji se dobija u agenciji. Fotokopija prve dve strane pasoša. Pasoš mora da važi šest meseci po povratku sa putovanja.

Dodatna dokumenta:

-Za zaposlene: Potvrda o zaposlenju sa naznačenim mesečnim primanjima, radnim mestom i dužinom staža na istom i dobijenim godišnjim odmorom u trajanju aranžmana. U pomenutom uverenju bi trebalo da bude tačno naznačena adresa i telefon poslodavca, kao i ime, prezime i zvanje osobe koja ga potpisuje (ni u kom slučaju to ne može da bude sam podnosilac zahteva)

-Za privatnike: Kopija rešenja o registraciji firme iz agencije za privredne registre

-Za penzionere: Poslednji ček od penzije

-Za studente i učenike: Potvrda sa fakulteta, srednje ili osnovne škole da podnosilac zahteva pohađa godinu ili razred u koji je upisan. Kopija indeksa ili đačke knjižice (strana sa ličnim podacima, poslednjim overenim semestrom i svim položenim ispitima). Izjava o izdržavanju potpisana od strane staratelja overena u opštini ili sudu. Kopija izvoda iz matične knjige rođenih

 -Za maloletne osobe:

 – Ukoliko dete putuje bez jednog roditelja, već sa trećom punoletnom osobom, potrebna je saglasnost oba roditelja, overena u opštini ili sudu, kao i kompletna dokumentacija jednog roditelja o zaposlenju.

– Ukoliko dete putuje sa jednom roditeljem, potrebna saglasnost drugog roditelja overena u opštini ili sudu – Ukoliko se radi o starateljstvu potrebno je dostaviti fotokopiju rešenja ili presude o starateljstvu

 – Formular saglasnosti možete dobiti u agenciji

Za izdržavana lica: – Izjava o izdržavanju od strane supružnika overena u opštini ili sudu – Kompletna dokumentacija supružnika o zaposlenju – Kopija Venčanog list

Kalkulacija ponude je rađena na bazi minimum 80 putnika. Krajnji rok organizatora putovanja za otkazivanje je 15 dana pre polaska. UZ OVAJ PROGRAM PUTOVANJA VAŽE OPŠTI USLOVI T.A.PROFFIS USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA

Popularno

Sajt Turističke agencije ECCO je informativnog karaktera. Postoji mogućnost greške, različitih informacija od trenutno važećih u cenovniku. Molimo Vas da sve informacije proverite direktno u agenciji putem telefona, e-mail-a ili lično. HVALA NA RAZUMEVANJU.
Copy © 2017. // Ecco Agencija. // Sva prava zadržana: Agencija Grupa