Nalazimo se na gradskom šetalištu
preko puta restorana Doha

5 momenata za 5 dana u Istanbulu

Sadržaj

5 MOMENATA ZA 5 DANA U ISTANBULU

U ovom blogu ćete videti šta ne smete da propustite u Istanbulu. Radi se o situacijama, više nego stvarima – sećanjima koja će zauvek biti vašim ličnim pečatom vezana za ovaj grad. Kada čujete Istanbul prisetićete se tih momenata.

1. Posmatraj zalazak sunca sa Uskudara
2. Doživi Istok i zapad: palatama, džamije i muzeji
3. Okusi Istanbul: slatkiši, riba i ćufte
4. Urbanizuj se na Balatu i Taksimu
5. Doživi mir istambulskih ostrva

Ad hoc savet
Menjajte novac u proverenim menjačnicama. Menjačnice na turističkim mestima ne daju dobar kurs. Moj savet su menjačnice na Laleliju ili Aksaraju (iznad Kapali čaršije). Ja menjam u ovoj Martur Doviz (ili onima oko nje). Cenkajte se!

1.Posmatraj zalazak sunca sa Uskudara

Uskudar je naselje na azijskoj strani Istanbula. Malo je reći da pogled sa te strane oduzima dah. Ako si sa devojkom, ženom ili „drugaricom“ ovo je najromantičnije mesto za posmatranje zalaska sunca.

Lako se dolazi do Uskudara. Ukoliko vam je smeštaj na blizu Kapali čaršije tj. Aksaraju, Sultan Ahmetu ili Laleliju tramvajemT1 idete do dela Eminonu. To je kod Egipatske pijace. Odatle koristite trajekt do azijske obale. Tamo vam ostaje samo da uživate. Sve to plaćate Istanbul karticom. Prevoz je veoma jeftin, ali ne i nekvalitetan.

Proverite kada je zalazak sunca, kada su termini trajekta (obično na svakih 30min) i uživancija. Ukoliko krene desno promenadom stići ćete do Devojčine kule. Ukoliko nastavite još dalje (1h hoda) ima još jedno mesto odakle možete da se vratite na evropsku stranu.

2.Poseti palate, džamije i muzeje

Da bi uštedeli na vremenu kupite Kartu za muzeje. Važi za Topkapi, Muzej islamske i turske umetnosti i Islamske tehnologije. Košta negde oko 28eu, ali vredi. Ne čekate u redovima i ukoliko posetite sve muzeje na listi (a nećete) uštedećete. Kartica ne važi za Dolmabahče.
Ukoliko ste blizu Kapali čaršije samo pratite šine niz brdo. I dići ćete do trga Sultan Ahmet. Sa desne strane Plava džamija sa leve velelepna Aja Sofija. Idite desno. Kupite karticu za muzeje u Muzeju islamske i turske umetnosti.
Nakon toga posetite Plavu džamiju. Budite pristojno odeveni. Pokrivena kosa, ruke i noge za žene i pantalone preko kolena za muškarce.

Idite dalje do Aja Sofije. Sada od kada je postala džamija, ne plaća se ulaz.
Dalje nastavite istim pravcem i ulazite u Topkapi palatu. Neverovatno zdanje osmanskih sultana. Obavezno pogledajte Harem i sve prostorije. Moja omiljena je prostorija sa oružijem. U okviru palate se nalazi restoran. Pogled je predivan pa ga iskoristite da možete da kažete da ste kao sultan ili sultanija pili čaj u Topkapi palati posmatrajući Bosfor.


Nakon Topkapi palate odmorite. Preporučujem Sultan Ahmet Kofteci koji se nalazi blizu trga (samo pratite šine). Kofte ili ćufte je slično našim ćevapima. Ukus je nestvaran.
Vreme je za nastavak do Dolmabahče palate. Izgrađena je u stilu zapadno-evropskih palata iz onog kitnjastog perioda. Neverovatne je lepote. Još posebnijom je čini činjenica da je na obali Bosfora.


Karta je oko 20eu, ponesite ISIC karticu da ste student i ući ćete za oko 2eu.
Lutajte kroz dvorane palate i uživajte u prekrasnim ukrasima. Ne zaboravite da provirite kroz neki prozor prema Bosforu i uverite se u lepotu koji su sultani svakoga dana viđali.
Nakon toga možete da idete do Ortakoya gde se nalazi predivna džamija. Ona je simbol Istanbula. Idete nakon izlaza desno. Obavezno koristite autobus jer je peške previše daleko (mi proverili).
Kao večeru probajte onaj njihov veliki krompir. Kul je i ukusan, svašta stavljaju unutra. Puno prodavnica istih se nalazi u blizini.

3.Okusi Istanbul: slatkiši, riba i ćufte

Definitivno najbolji utisak ovog putovanja u Istanbul je kunefe. To je najbolji slatkiš koji sam probao u životu. I sada dok se prisećam rukom brišem usta da ne pokvasim tastaturu. Kunefe je neka vrsta kadaifa odnosno slatkih štapića sličnih špagetama isprepletanih u šerbetu. Posebno je i to što u ovom slatkišu ima trapista i služi se vreo. Ako vas pitaju da li želite sladoled uz to, obavezno uzmite! Onda vam serviraju toplo kunefe preko koga se topi sladoled i pravi šlag sa pistaćima.
Ja sam ga probao u Hakkizade, Haci Mustafa poslastičarnici. Ima ih svuda po Istanbulu. Prepoznatljivi su po tradicionalnom minimalističkom izgledu sa dominantnom crvenom bojom. Cena je negde oko 3eu.


Orgazam čula ukusa na tanjiru!


Uz to probajte kofte ili ćufte po naški. Ja sam probao blizu trga Sultan Ahmet i roštiljdžija se zove Sultan Ahmet Kofteci. Ima ukus sličan našim ćevapima. Obavezno jedite uz ajran – njihov slankasti a vrlo osvežavajući jogurt. Cena je negde oko 2-3eu.


Smem li da kažem da su bolji od pazarskih, a da ne budem linčovan?


Kad ste već na Bosforu probajte i ribu. Na Eminonu (gde je trajekt za Uskudar) ih ima puno. Probajte čisto da osetite ukus i miris ribe. Doživljaj što se tiče ukusa ništa posebno. Mada ćete moći da kažete da ste jeli ribu posmatrajući Bosfor. Cena je negde oko 2eu.

4.Urbanizuj se na Balatu i Taksimu

Dosadili su vam isti pejzaži orijentalnih šablona, šarenilo i šuškanje turskih slogova. Idite na Taksim i tamo će vas isto sačekati – mada u drugačijem ruhu „evropskom“!


Taksim je poznat kao „urbaniji“ deo istanbula. Mesto protesta, hipika i crvenog old school tramvaja pored koga morate da se slikate. Zaboravio sam i Galata kulu koja se nalazi u središtu istanbulske urbano-hipi zone.
Do Taksima idite metroom. Sa stanice Vezneciler idite pravac Taksima. Metori su moderni, čisti i jeftini. Izlazite na trg Taksim. Pratite masu, onda šine, nakon šina vrh Galata kule nizbrdo!


Osetićete sintezu istoka i zapada u duhu ljudi. Na Taksimu su većinom mladi ljudi, koji razmišljaju drugačije. Prosto se to oseti u vazduhu-ne nije marihuana, mada se kladim da je tamo možete naći.


Po meni manje komercijalizovan isto toliko urbanizovan prepun mladih ljudi je deo grada Balat. Do Balata stižete tramvajem do Eminonu. Na Eminonu uzimate autobus. Pratite Google mape ili pitajte ljude, Turci su veoma ljubazni – samo vičite Balat bus, BALAT i sigurno neće misliti da ste još jedan šašavi turista od koga nikako ne žele da zarade pare.
Na Balatu vas očekuju cool urbani kafići, skupe kafe i šarene kućice.

5.Doživi mir istanbulskih ostrva

Umorili ste se! Smučilo vam se cenkanje! Muka vam je da izbegavate ljude na ulici! Niste zamenili evre pa lutate da nađete dobar kurs (koji ne nađete)!
Pa to je Istanbul, šta ste očekivali da vas gledaju kao grofa izvini pašu!
Vreme je da vidite gde istanbulske paše – parajlije žive!


Sa Eminonu (idite dalje nakon kioska sa sendvičima od ribe) polaze brodovi za Buyukada. To su takozvana Prinčeva ostrva. Njih ima više, ali je ovo BUYUKADA najlepše. Nemojte da pogrešite pa da izađete ranije, kao mi. Buyukada je zadnje u nizu.
Vreme je za odmor.
Koračajte mirno ulicama ovog divnog ostrva. Uživajte u pejzažima mora u prelepim drvenim kućicama.
Mi to naravno nismo radili. Iznajmili smo bicikl i vozali se uz brda, niz brda. Na kraju su svi bežali od nas (hmm pitam se zbog čega). To i nije bilo loše, kad bolje razmislim.
Probali smo „zmajeva jaja“. Bila su vlažna i hladna.
Radi se o smokiju u koga veseli Turci sipaju tečni azot. Da, tečni azot. Zbog njega se oni zamrznu u trenutku i isparavaju praveći kul dim. Pa izgledate kao zmaj kome pokušavaju da ukradu jaja. Pazite se opekotina. Msm ipak su to zmajeva jaja…
Obavezno ubacite dobru mjuzu na telefon i ponesite sluške. Putovanje brodom do (i od) ostrva traje sat i po. Tad već možete da odmorite, morate….

PS
Najvažnije od svega, pre svih mojih saveta je da imate dobru ekipu. Meni je ovo putovanje obeležio moj prijatelj Emir.
Hrabar, ambiciozan i nezasit šetanja!
Okrvavljenih zbog velike dnevne kilometraže koju smo prelazili bez trunke negodovanja prašinario je sa mnom ulicama Istanbula. Hvala Emćo! Ovaj tekst posvećujem tebi!

Autor

Dostupni smo i na društvenim mrežama

Možete nas takođe kontaktirati putem telefona: