Nalazimo se na gradskom šetalištu
preko puta restorana Doha

Do Malte

Sadržaj

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”42px”][vc_column_text]

DO MALTE – I deo

(Troškovnik, priprema, smeštaj, avio karte, prevoz)

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”1889″ img_size=”1440×647″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

Zdravo dragi putnici. Odlučio sam da pišem o putovanju za Maltu jer od skoro iz Srbije imaju povoljni letovi za Maltu iz Beograda i Niša.

U ovom prvom delu ću vam reći kako da otputujete za Maltu za nešto više od 150eu (po osobi). Govoriću o troškovima putovanja, pripremi, odabiru hotela i avio kompaniji.

Za sve ove stavke možete da svratite kod nas u Ecco agenciju na kafu da popričamo. Tu možete sve da rezervišete i kupite. Ako nemate transfer do aerodroma i to ćemo srediti.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”1890″ img_size=”1440×647″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

Malta je biser mediterana.

Opisao bi je kao evropsku državu okupanu suncem na Mediteranu na putu za Afriku.

Tako da ima puno Evrope, puno mora i Afrike kao šlaga na torti.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Pod minimalcem podrazumevam najmanji mogući trošak ali maksimalno iskorišćeno vreme za obilazak i turistički doživljaj Malte. Putuje se bez velikog kofera, samo mali ranac (veličine onoga što smo nosili u školu kad smo bili mali). Govorimo o letu iz Niša, kompanija Ryanair koji poleće u 19:25 (znači kasno). Naravno ni pomena o obroku u avionu. Birate hotel izvan Valete jer su hoteli blizu grada vrlo skupi, preporučujemo naselja Sliema ili St. Julian’s koji su na 30-40min busom (što nije puno) udaljeni od Valete. Kad smo kod prevoza na aerodromu ima automat za gradski prevoz preporučujemo kartu koja važi 7 dana od 21eu. Njom ne možete koristiti za plaćanje TD buseva koji su brži i koriste se za prevoz do i od aerodroma. Gradski prevoz je vrlo dobar i tačan. Svaki bus ima besplatan wifi, čak i poneka stanica. Hrana je skupa, za naš standard. Za 30eu ćete preživeti na paštetama, piti i keksićima iz Srbije i nešto namirnica iz marketa. Ostalo su neki neplanirani troškovi, a i valja da se donese neki suvenir. To znači da je minimalac troška negde oko 150eu po osobi. Ne zaboravite da trošak odlaska do Niša i aerodroma nismo uračunali u cenu.

Pod osnovnim paketom troškova ne podrazumevam bahaćenje. Već malo udobnije, za mene normalno putovanje. Možete da ponesete omiljenu odeću uz odeću za slikanje, jer niste bili ako se niste slikali postavili na insta. Hotel i dalje ostaje van Valete. Pod cenom 39eu prevozom ubrajam jednu jaču vrstu karte za transport. Ona važi isto 7 dana ali je u nju uračunat i trajekt za ostrva Gozo i Komino i vožnja TD busevima. Ako se uzme u obzir da je povratna karta za trajekt 4,65eu, a TD linije 3eu isplati se uzeti ovu od 39eu. Uz brzu hranu, ćete moći da probate i neki omanji njihov specijalitet. A za ostali trošak sad već možete da donesete i daljoj rodbini koji suvenir. To čini trošak od otprilike 230eu.

 

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Preprema

Prva stvar ponesite ako možete da kupite dodatke za utikače. Jer u Malti osim što se naopako vozi levom stranom kao što se naopako se i uključuju utičnice.

Druga stvar ako idete u februaru na Maltu ponesite toplu odeću (i grejalicu za hotel). Van sezone na Malti je vrlo vetrovito i hladno oko 15 stepeni.

Kao i za svako drugo putovanje. Za telefon se skidaju google mape Malte, skinite i aplikaciju Malte. Ne bi bilo loše i da se pogleda nekoliko video snimaka o Malti čisto radi uvida u zemlju i utiska.

Ukoliko ne nosite veliki kofer, pazite šta nosite u torbi.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Odabir hotela

Kao što smo pre pomenuli izbegnite Valetu jer je smeštaj tamo preskup. Preporučujemo Sliemu i St. Julian’s koji su relativno blizu Valete i aerodroma. St. Julian’s je Budva Malte sa najpopularnijim barovima i burnom noćnim životom. Sliema je već malo mirnija.

Mi  smo odseli u hotelu St. George’s Park Hotel (3 zvezde, ima i bazen unutra do 18h) za 25eu po osobi za 4 noći sa doručkom, što je i više nego povoljno. Hotel je ogroman, čisto, hrana nije ništa posebno ali nismo ostali gladni. Za te pare odličan. U hotelu je bilo vrlo hladno jer ipak je to februar van sezone, pa smo tražili grejalice sa recepcije.

Više o Malti ćemo govoriti u narednim delovima ovog Bloga, za sada samo formalnosti.

Ekipa iz Ecco-a je posetila Maltu u februaru ove godine, znači van sezone. Leteli smo iz Niša. Takođe smo rezervisali karte i hotel otprilike mesec dana pre samog putovanja, tako da to imate u vidu kada vam pokažem troškove.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”1892″ img_size=”450×600″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

Nama je glavna destinacija bila Maroko tako da smo se na Malti zadržali 4 noći odnosno 5 dana. Za turistu van sezone po mojoj proceni je dovoljno 3 noći i četiri dana.

Pre nego što počnemo evo okvirnog troškovnika po osobi:

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”1891″ img_size=”626×92″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

Avio kompanija

Iz Niša za Maltu leti Ryanair u 19:30 ponedeljkom a vraća se u petak u 06:00 jutro. Prema tom redu letenja u Malti ostajete ceo utorak, sreda i četvrtak sa 4 noćenja. Verujte mi to je sasvim dovoljno za obilazak Malte, makar je meni bilo…

Ne zaboravite da ako polazite iz Novog Pazara neko mora da vas odvede do Niša. Preko Kruševca je to 250km, 4 sata sa pauzom a ako vozite ekonomičnog Golfa (5l/100km) npr. to će vas koštati 15l goriva odnosno oko 20eu u jednom pravcu. Iz Novog Pazara ima bus u 7:30h tako da možete da obiđete Niš, pa onda na aerodrom. A neko mora da vas i uzme sa aerodroma kad se vratite. Za to već postoje opcije transfera iz Novog Pazara, kod nas možete rezervisati mesto.

U sledećem delu bloga

Govorićemo o boravku na Malti; koja mesta treba obići, a koja zaobići.

Pišite nam komentare i pitanja.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”1893″ img_size=”1440×663″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Autor

Dostupni smo i na društvenim mrežama

Možete nas takođe kontaktirati putem telefona: