Maroko (Avion)

1. dan (07.09.): Beograd – Istanbul 

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Istanbul u 09:15h, broj leta TK1082. Sletanje u Istanbul u 12:00h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela. Krećemo u šetnju gradom gde ćemo videti Aja Sofiju, zdanje impresivne veličine, prepuna mozaika i fresaka, koja je u XV veku posle osvajanja grada od strane Mehmeda II pretvorena u džamiju, iako je pre toga skoro devet vekova bila najposećenija hrišćanska crkva, zatim Plavu džamija, najdominantnija gradjevina u Istanbulu, sagradjena da bi parirala Aja Sofiji sa svojih 6 minareta. Pravimo kratku pauzu, kako bismo probali kuvani djevrek ili sok od nara kod nekog od mnogobrojnih uličnih prodavaca na Sultanahmet trgu, sa starim hipodromom, koji je nekada bio središte vizantijskog Konstatinopolja. Po završenom razgledanju, slobodno vreme. Preporučujemo odlazak u neki od mnogobrojnih restorana podno Galata mosta, gde možete uživati u ribljim specijalitetima. Noćenje.

2. dan (08.09.): Istanbul – Marakeš

Transfer do aerodroma u jutarnjim časovima i let za Marakeš u 11:35h, broj leta TK619. Sletanje u Marakeš  u 15:05h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za odmor i pripreme za prvi dodir sa gradom. U večernjim satima odlazak do trga Jemaa-El-Fnaa, najvećeg trga Afrike, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Mogućnost organizovanja zajedničke večere u nekom od brojnih lokalnih štandova sa hranom (po kojima je trg poznat) – svi ukusi Maroka na jednom mestu… Noćenje.

3.dan (09.09.): Marakeš – Bahia palata – Badi palata – Saadijske grobnice – Majorel bašte

Slobodno vreme ili krećemo u fakultativni obilazak znamenitosti starog grada – medine: džamija Kutubija, iz XII veka, poznata kao arhitektonski uzor za sve džamije gradjene u Maroku; Saadinske grobnice sakrivene iza Mulaj Jazidove džamije, poznate po fantastičnom enterijeru uradjenom u otmenom kararskom mermeru; Baadi palata – gradjena po uzoru na Alhambru, nekada najraskošnija, danas gotovo u ruševinama, dočaraće vam moć i sjaj Saadinske sultanske dinastije; palata Bahia – najlepše sačuvano marakeško zdanje iz doba marokanskog sultanata, u kome neretko rodjendane slave zvezde iz sveta šuobiza, poput Šon Kombsa aka Paf Dedija… Sve vreme prolazimo uličicama i sukovima (tržnice) medine, istražujemo berberske rukotvorine, tekistil, začine, zanatlijske radnje… pauza za ručak i predah. U popodnevnim satima odlazimo u skriveni raj u novom delu grada (Gueliz) – Majorel bašte, čudesno delo pejzažne arhitekture u kojem je živeo i stvarao čuveni Iv Sen Loran. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan (10.09.): Marakeš – Kazablanka 

Slobodno vreme ili fakultativni izlet do Kazablanke (ranojutarnji polazak). Kazablanka je kosmopolitsko srce Maroka i njegov glavni atlatski centar, kao i najveći grad države. Elegantne prodavnice i živahni kafići zajedno sa Art Deko vilama i tradicionalnim sukovim (tržnicama) čine Kazablanku izuzetno zanimljivim gradom. Moderna Kazablanka je mesto gde se Zapad sastaje i koegzistira sa arapskim tradicijama. Obilazimo grad, kupujemo suvenire, pravimo fantastične fotografije… Slobodno vreme do polaska za Marakeš. Vožnja traje oko 3h u jednom pravcu. Po povratku slobodno vreme. Noćenje.

5. dan (11.09.): Marakeš (izlet Visoki Atlas i Sahara / 1. dan)

Slobodan dan. Vreme za šoping, šetnja po sukovima, bazarima, kupovina začina, uživanje u hamamu, istraživanje Gueliza i medine. Mogućnost fakultativnog odlaska na dvodnevni fakultativni izlet – jahanje kamila u Sahari i obilazak Visokog Atlasa – prolaz kroz magični Visoki Atlas i najvišu putnu tačku u Maroku – Tizi n’Tička. Jahanje kamila do berberskog pustinjskog kampa, noćenje u velikim šatorima – poput šatora iz 1001 noći (jedinstveno iskustvo, gde će nam berberi svirati i kuvati tradicionalnu kuhinju)… za sve one koji ostaju u Marakešu, možemo predložiti odlazak u luksuzni resort Nikki Beach, koji se nalazi u otmenom kvartu Palmerija. Noćenje. 

6. dan (12.09.): Marakeš  (izlet Visoki Atlas i Sahara / 2. dan)

Neverovatna priroda, mesto spajanja pustinje i afričkih Alpa, u svakome će probuditi avanturistički duh. Posetićemo neke od starih gradova (ksarovi) i proći kroz mnogobrojna berberska sela. Vozimo se i kroz najdužu rečnu dolinu Maroka, koju pravi reka Draa – u mestu Agdez ćemo probati najbolje urme na svetu, koje dolaze baš iz ovog kraja. Posetićemo i ksar Ait Benhadu, jedan od najpoznatijih na startrans-saharskom karavanskom putu, koji je bio i mesto snimanja čuvenih filmova poput Lorens od Arabije, Isus Nazarećanin, Gladijator itd… živopisni krajolici smenjivaće se munjevitom brzinom pred našim očima. Povratak u Marakeš u večernjim satima. Noćenje.

7. dan (13.09.): Marakeš – vodopad Uzud

Slobodan dan u Marakešu ili fakultativni odlazak do vodopada Uzud. Uzud Vodopadi – na 170km seveoistočno od Marakeša u planinskom vencu Srednjega Atlasa nalazi se jedan od najpoznatijih vodopada u celoj Africi – sa svojih ukupnih 110m visine Uzud vodopadi najviši su u Maroku i drugi po visini na kontinentu iza Viktorijinih. Dnevni obilazak ovih vodopada upoznaće vas i sa zanimljivim pejsažima marakeškog zaledja koje je poznato po mnogim berberskim selima koja žive jednostavnim, ruralnim životom… sami vodopadi su kaskada u 3 nivoa od kojih je najviša oko 78m. Spustićemo se sa vrha do dna uredjenom stazom, duž koje ćemo videti i lokalne slobodne atlaske majmune koji žive u okolini vodopada. Na samom dnu ćemo ući u čamce kojima ćemo se provozati i napraviti divne fotografije… potom ćemo se popeti na panoramsku terasu i uživati u ručku sa pogledom na vodopade. U dogovoreno vreme polazak za Marakeš. Slobodno vreme u Marakešu. Noćenje. 

8. dan (14.09.): Marakeš  – Esauira

Slobodno vreme u Marakešu ili vam predlažemo dvodnevni fakultativni izlet do Esauire. Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Check out i transfer do Esauire. „Biser Maroka“, beli grad i luka na obalama Atlantika očaraće nas posebnim šarmom i opuštajućom atmosferom. Nakon dolaska u smeštaj, slobodno vreme za uživanje na plaži, a u popodnevnim satima šetnja unutar zidina starog grada. Jedinstvenost Esauire je ta da se obala, usled čudnog delovanja struja tokom noći menja, pa plaža svakog dana izgleda drugačije, a tu je i čuveni vetar, alize, koji privlači veliki broj kajt i vindsurfera! Slobodno vreme za obilazak medine, galerija i umetničkih radnji, po kojima je grad nadaleko poznat. Noćenje.

9. dan (15.09.): Esauira – Marakeš

Nakon doručka odlazimo u neku od lokalnih kooperativa za preradu argana, koji prirodno raste samo u Maroku – razgledanja procesa pravljanja kozmetičkog i jestivog ulja, kupovina najkvalitetnijih organskih proizvoda od argana. Nakon obilaska transfer do Marakeša. Dolazak u Marakeš. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

10. dan (16.09.): Marakeš – Istanbul

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Istanbul u 16:00h, broj leta TK 620. Sletanje u Istanbul u 22:50h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Noćenje u Istanbulu.

11. dan (17.09.): Istanbul – Beograd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma u dogovoreno vreme i let za Beograd u 07:40h, broj leta TK1081. Sletanje aviona u 08:20h po lokalnom vremenu. Kraj programa. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.

MARAKEŠ od 08.09. do 16.09.2020.

Hotel Lawrence D’Arabia 3* ili sl. – nalazi se na 20 min pešice od trga Jemaa-El-Fnaa. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka sa sopstvenim kupatilom. U sobi se nalazi klima uredjaj, sef, tv uredjaj. U okviru hotela nalazi se kafić, bazen i restoran. Gostima je dostupan besplatan Wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ISTANBUL od 07.09. do 08.09. i  od 16.09. do 17.09.2020.

Hotel City Hall 3* ili sl. – nalazi se u delu grada Fatih, na 900m od Aja Sofije i trga Sultanahmet. Bežični internet je dostupan u čitavom hotelu besplatno. Sobe su dvokrevetne, svaka soba je moderno opremljena sa zasebnim kupatilom i  TV-om. U blizini hotela nalazi se mnoštvo restorana.

  • FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


   Bahia palata – Saadijske grobnice – Majorel bašte 

   Ovom celodnevnom pešačkom turom upoznaćemo Marakeš i njegove tajne na najbolji mogući način. Šetaćemo uskim ulicama Medine, preko mirisnih trgova do velelepnih zdanja, iz jedne epohe u drugu, iz bajkovitih ruševina do nestvarno lepih palata mavarske arhitekture. Posle pauze za ručak (ručak nije uključen u cenu izleta) posetićemo magične Majorel bašte (bus transfer) i upoznati se sa životom i delom modnog maga Iv Sen Lorana. Sve ulaznice po programu ulaze u cenu.

   Izlet obuhvata: pratnju predstavnika agencije-vodje puta, lokalnog vodiča (na engleskom jeziku, sa prevodom na srpski), privatni transfer iz hotela do centra grada, spoljni obilazak džamije Kutubije, privatni transfer iz centra grada do Kasbe, ulaznicu za Sajadinske grobnice, ulaznicu za palatu Bahia, privatni transfer iz centra grada do Mažorel bašti, ulaznicu u Mažorel bašte i privatni transfer od Mažorel bašte do hotela.


   Esauira / 2 dana

   Fantastični beli grad i luka na obalama Atlantika očaraće nas posebnim šarmom i opuštajućom atmosferom. Smeštaj u riad/hotel. U popodnevnim satima šetamo unutar zidina starog grada. Jedinstvenost Esauire je ta da se obala, usled čudnog delovanja struja tokom noći menja, pa plaža svakog dana izgleda drugačije, a tu je i čuveni vetar, alize, koji privlači veliki broj kajt i vindsurfera. Sutradan je predvidjena poseta jednoj od mnogobrojnih lokalnih kooperativa koje proizvode arganovo ulje, u kojoj ćete imati prilike da se upoznate sa posebnim procesima obrade argana, da oprobate jestivo arganovo ulje, kupite lokalne proizvode, i vidite kako lokalno stanovništvo preradjuje biljku. Odlazimo i do surferskog sela: Sidi Kauki, u kome kuliramo pored obale, odlazimo do nekog od surferskih barova, uživamo u suncu, fotografišemo malu ribarsku citadelu… u povratku se zaustavljamo na šoljicu čaja u cafeu koji je bio omiljeno mesto Džimija Hendriksa tokom njegovog boravka u Esauiri.

   Izlet uključuje: privatni transfer na relaciji Marakeš-Esauira-Marakeš, pratnja vodiča-predstavnika agencije, poseta kooperativi za preradu argana i proizvodnju arganovog ulja, obilazak medine u Esauiri. (Cena ovog izleta umanjena je za cenu smeštaja koji je plaćen kroz aranžman)


   Kazablanka

   Kosmopolitsko srce Maroka. Elegantne prodavnice i živahni kafidi zajedno sa Art Deko vilama i starim svetskim marketima čine Kasablanku glamuroznim gradom. Moderna Kasablanka je mesto gde se Zapad sastaje i koegzistira sa arapskim tradicijama. U cenu izleta ulazi lokalni vodič, razgled grada I prevoz mini busom.

   Izlet uključuje: privatni transfer na relaciji Marakeš (ili Rabat)-Kaza-Marakeš (ili Rabat), pratnja vodiča-predstavnika agencije, ulaznicu u džamiju Hasana II, obilazak medine u Kazablanci.


   Atlas i Sahara / 2 dana

   Izlet za prave avanturiste i ljubitelje prirode. Prilika da se vide netaknuti predeli, prirodne retkosti i jedinstveni gradovi na obroncima prelepog Atlasa. Iz daleka ćemo posmatrati najviše vrhove Afrike, probaćemo razne berberske specijalitete, jahati kamile i spavati u berberskim šatorima, i posmatrati predivno zvezdano nebo nad Saharom… dvodnevna ekskurzija podrazumeva transfere, program posete: Atlas (prevoj Tizi n’Tička, paqnoramsko razgledanje i usputne pauze), Urzazat (pauza za ručak, ručak – nije uključen u cenu izleta), berberski kamp (večere+noćenje+doručak+jahanje kamile), dolina reke Dra (panorama), Ait Benhadu (pauza i poseta čuvenoj kasbi + ručak – nije uključen u cenu izleta.

   Izlet uključuje: privatni transfer na relaciji Marakeš-Zagora-Marakeš, pratnju predstavnika agencije-vodje puta, posetu Uarzazatu (duža usputna pauza), vožnju kamilama do i od berberskog kampa pod dinama, noćenje u kampu na bazi polu-pansiona (večera+doručak uključeni), poseta Agdezu i razgledanje panorame palmerije reke Dra, poseta tradicionalnom selu Ait Benhadu.


   Uzud vodopadi 

   Uzud Vodopadi – na 170km seveoistočno od Marakeša u planinskom vencu Srdenjega Atlasa nalazi se jedan od najpoznatijih vodopada u celoj Africi – sa svojih ukupnih 110m visine Uzud vodopadi najviši su u Maroku i drugi po visini na kontinentu iza Viktorijinih. Dnevni obilazak ovih vodopada upoznaće vas i sa zanimljivim pejsažima marakeškog zaledja koje je poznato po mnogim berberskim selima koja žive jednostavnim, ruralnim životom… sami vodopadi su kaskada u 3 nivoa od kojih je najviša oko 78m. Spustićemo se sa vrha do dna uredjenom stazom, duž koje ćemo videti i lokalne slobodne atlaske majmune koji žive u okolini vodopada. Na samom dnu ćemo ući u čamce kojima ćemo se provozati i napraviti divne fotografije… potom ćemo se popeti na panoramsku terasu i uživati u ručku sa pogledom na vodopade.

   Izlet uključuje: povratni prevoz, pratnju vodiča, pratnju lokalnog vodiča na vodopadima. Ne uključuje: ručak na vodopadima, lične troškove.


   Sve informacije možete dobiti u našim poslovnicama u Beogradu i Novom Sadu:

   Beograd, RUZVELTOVA 10tel: +381114095295 ; +381114095296

   Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42tel: +381213006899; +381213825638


   Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!