FAKULTATIVNI IZLETI ISTANBUL

FAKULTATIVNI IZLETI ISTANBUL

NA OVOJ STRANICI MOŽETE POGLEDATI DETALJE DOSTUPNIH FAKULTATIVNIH IZLETA U ISTANBULU

plava-dzamija
TAKSIM TRG
Pogledaj video OVDE.

CENA: 3 EUR
Trajanje: 4-5 sati
U cenu uračunato: pratilac, povratna karta za metro

Ko kaže da Turska nije evropska zemlja? Idite na Taksim da proverite!

Taksim je deo Istanbula koji miriše na Evropu. U ovom delu ćete videti onaj crveni tramvaj koji ide poznatom ulicom Istikal. Tom ulicom blješte izlozi poznatih svetskih brendova. Pored crvenog tramvaja koji je obeležje Istanbula tu je i velelepna Galata kula…da morate otići tamo da napravite par super fotki.

Crveni tramvaj, Istiklal ulica i Galata toranj.

Taksim je najveća turistička i zabavna četvrt poznata po svojim restoranima, prodavnicama i hotelima. Taksim se smatra srcem modernog Istanbula. Na trgu Taksim nalazi se državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928. godine koji slavi stvaranje Republike Turske, te kulturni centar Ataturk i opera.

Trg Taksim omiljeno je mesto za javna događanja kao npr. proslava dana Republike, doček Nove godine, razne parade te druga društvena okupljanja uključujući i proteste građana.

Taksim je jedno od najposećenijih mesta u Istanbulu.

Napomena: Čuvajte telefone i novčanike.

PANORAMSKO RAZGLEDANJE ISTANBULA
CENA: BESPLATNO

TRAJANJE: 40 MINUTA

NAPOR 1-10:5

Uračunato: vodič, vožnja autobusom

Da li ste spremni za neverovatni doživljaj Istanbula iz busa?

Ovaj fakultativa ulazi u cenu aranžmana. Opet ulazimo u autobus idemo u panoramsko razgledanje!

Ovog puta nećete biti umorni kao na dolasku u Istanbul, a uz vas će biti lokalni vodič iz Istanbula koji zna svaki njegov ćošak. Čućete neverovatne istanulske priče koje su obeležile svet i sada vaš život. Vodićemo vas kroz poznate i manje poznate istanbuslke četvrti, proći ćemo pored stadiona, luka i poznatih hotela.

Šlag na torti je prelazak preko jednog od mostova koji povezuje Aziju i Evropu. Posvedočićete najlepšim pejzažima ovog grada.

Dobrodošli u Aziju!

Nakon četrdesetak minuta se vraćamo na evropski deo u luku Kabataš gde čekamo brod za krstarenje Bosforom. Krstrenje nije uračunato u cenu.

Napomena: putnici koji odaberu Krstarenje ili Evropski izlet moraju krenuti iz hotela kada je vreme panoramskog razgledanja.

KRSTARENJE BOSFOROM
Pogledaj video OVDE.

CENA: 15 EU 

TRAJANJE: 1h 30 min

U cenu uračunato: vodič, vožnja brodom

Krstarenje Bosforom je najprodavanija fakultativa i sigruno sa razlogom.

Nije to samo obično putovanje brodom. Videćete vile i palate poznatih i bogatih građana Turske. Uživaćete u povetarcu ili možete ostati u unutrašnjem ušuškanom delu broda sa velikim prozorima.

Turski čaj, Bosfor i nezaboravni doživljaj!

Uz vas je lokalni turistički vodič koji vam tokom celog krstarenja priča o palatama, nezaboravnim sudbinama ljudi čiji je život ubrazdan u obale Bosfora.

Krstarenje Bosforom je verovatno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može videti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli peške ili prevozom. 

Bosphorus Cruise in Istanbul - Istanbul | FREETOUR.com

Tokom krstarenja možete videtiDolmabahče palatu, Ortakoj džamiju koja se nalazi ispod Bosforskog mosta, dvorac Yildiz, evropsku kulu Rumeli hisari koja se smatra najljepšim primerom vojne arhitekture na svetu,mnoštvo drugih palata ina evropskoj I Azijskoj strani Bosfora kao I mostove na Bosforu I Zlatnom rogu. 

Nemojte propustiti krstarenje, naš je savet! 

EVROPSKI IZLET
Pogledaj video OVDE.

CENA: 15 EU 

TRAJANJE: 3-4h

U cenu je uključeno: autobuski prevoz, vodič, poseta šarenom naselju Balat, poseta Partrijaršiji, vožnja gondolom do vidikovca pesnika, šetnja to trga Ejup.

Vodimo vas na zlatni rog, vozimo se gondolom, slikamo šarenim ulicama Balata i uživamo u duhonosti dzamije i turbeta na prelepom trgu Ejup.

Evropski izlet je nešto novo u našoj ponudi i pokazao se kao izuzetan izlet!

Poseta Balatu i Partrijaršiji:

Pogeldajte kako izgleda Balat na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RNHEkugvoeI&ab_channel=B-view

Balat je šareni deo Istanbula. Ako ste videli slike šarenih ulica i atmosfere serije Čukur onda je ovo pravo mesto za vas. Obići ćemo drugačiju Jermensku i Grčku stranu Istanbula prateći zlatni rog. Nakon toga oni koji žele obilaze šareno naselje Balat, drugi mogu u Partrijaršiju – središte srpske crkve u Istanbulu. Sigurno ćete biti očarani ovim mestom.

Nakon toga idemo do vidikovca pesnika Pjer Loti!

Gondolom se penjemo do brda gde je Pjer uživao u pogledu na Istanbul. Popićemo kaficu ili čaj i spuštamo se peške do Ejup trga.

Znate li kako izgleda Zlatni rog, najlepši deo Istanbula sa brda?

Pogledajte kako izgleda Pjer Loti vidikovac na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Nx_-lP1kUxk&ab_channel=IstanbulandFood

Idemo na vidikovac pesnika Pjer Lotija da doživite još jedan nezaboravan trenutak u vašem životu!

Za one koji ne znaju, Pjer Loti je jedan od najvećih romanopisaca prve polovine XX veka, koji je bio u večitoj potrazi za nepoznatim destinacijama, avaturama i pustolovima pogotovu po raritetnim civilizacijama. Oficir u mornarici po profesiji, a impresionalista po peru u pisanju.

Pjer Loti je bio zaljubljen u Turkinju i zbog nje je živeo u Istanbulu.

Nakon vidikovca spuštamo se do duhovnog središta Istanbula dzamiju Ejuba ensarije.

Pogledajte kako izgleda Ejup trg na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=tvxQwOCAXBs&ab_channel=Gezeyenti

U toku ovog izleta obići ćete jedno od najznačajnijih džamija na svetu – džamiju Ejupa r.a. druga Poslanika Muhameda a.s. To je mesto gde dolaze vernici sa svih strana sveta da posvedoče mestu smrti i pomole se na grobu ashaba Ejupa.

Priča se da je Ejup bio jedan od prvih Arapa Muslimana koji je došao do zidina Konstantinopolja i tu je poginuo.

Njegov grob je sanjao i pronašao sultan Fatih pred svoje osvajanje Konstantinopolja.

Detaljnu priču o ovom mestu ispričaće lokalni vodič.

Džamiju Ejup Sultan u Istanbulu opisuju kao jednu od omiljenih džamija u islamskom svetu, naročito za posetioce iz inostranstva koji simbolično njenim obilaskom obave “mali Hadz”. Smeštena na mestugde se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom. Najsvetija“ džamija, turbe Eyup Sultanu i Mehmet pasi Sokolovicu su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista u Gradu na Bosforu.

ŠOPING HOPING - FORUM
Pogledaj video OVDE.

Sadržaj: Odlazak u Forum Tržni Mol

Cena: 5 eu

Trajanje: 5h

Da li ste spremni za najbolji šooooopiiiing???!!!!

 

Ono što nam se dopalo kod njega je to što nije bio isključivo vrhunski (tj. ne samo prodavnice Louis Vitton/Gucci/Prada). Postojala je dobra kombinacija za sve budžete. Pogledajte LC Vaikiki i gomilu prodavnica cipela.

Odličan sud za hranu na poslednjem spratu. Mališani su uživali u morskom akvarijumu.

https://www.youtube.com/watch?v=sy2wk-OZ8xA&ab_channel=Forum%C4%B0stanbul

ŠOPING HOPING

Sadržaj: Odlazak u Aqua Florya Tržni Mol

Cena: 5 eu

Trajanje: 5h

Da li ste spremni za najbolji šooooopiiiing???!!!!

Akva Florja je ogroman tržni mol u Istanbulu. Prostire se na preko 50.000m2 (slično kao Delta City u Beogradu, a veći od Promenade u Novom Sadu).

Ovaj šoping mol se nalazi na obali i savršeno je mesto za odmor, uživanje, kupovinu i slikanje.

AKVARIJUM ISTANBUL

Sadržaj: Odlazak u Akvarijum i Aqua Florya Tržni Mol

Cena: 25 eu

Trajanje: 5h

Najveći tematski akvarijum na svetu Istanbul Akvarijum!!!

Najveći tematski akvarijum na svetu Istanbul Akvarijum, gde se mogu videti vrste riba koje žive u svetskim morima, sa veličinom putne rute, tematskim oblastima, hiljadu kvadratnih metara prašume i interaktivnom tehnologijom nove generacije u poređenju sa drugim akvarijumima u svojoj oblasti .

Da li ste spremni da putujete na ruti koja pokriva 16 tematskih oblasti od Crnog mora do Tihog okeana i Amazonske prašume prateći geografsku rutu?

Kulturne, geografske, istorijske i arhitektonske karakteristike relevantnog područja, dekorativni predmeti, interaktivne predstave, zvuk i osvetljenje, filmovi i vizuelna grafika gde su detaljnije informacije o tom području dostupne u tematskim oblastima. Posetioci mogu videti morske životinje koje pripadaju ovim regionima i dobiti informacije o geografskim i kulturnim karakteristikama tog regiona.

Šta da očekujete od İstanbul Akvaryuma?

Sati hranjenja riba Možete pogledati ovu odličnu emisiju tokom koje naši stručni akvaristi hrane najzanimljivija živa bića našeg akvarijuma. Radujemo se što ćemo vas videti u Istanbul Akvaryumu, ako želite da budete svedoci kako Istanbul Akvaryum jedu svoje obroke prateći sesiju hranjenja riba. Amazonska prašuma u Istanbulu… Ovaj deo koji čini akvarijum jedinstvenim pruža vam slična osećanja kao Amazonska prašuma.

5D bioskop Ovaj specijalni bioskop u Istanbulu Akvaryum koji ima najbolji filmski program širom sveta vodi publiku u različite svetove sa pet opcija za film. Simulator uragana Osećaćete se kao da ste usred uragana i proživite trenutke uzbuđenja i adrenalina u našem ekskluzivno dizajniranom simulator uragana. .

Mirror Maze Naići ćete na slične prolaze, beskrajne refleksije, uzbudljive ćorsokake i nova iznenađenja na svakom uglu dok pokušavate da pronađete Misteriozni antički totem Amazona.

Ronjenje sa ajkulama!!!

Ronjenje sa Sharksİstanbul Akvaryum sertifikat za ronjenje se dodeljuje pojedincima koji zarone nakon 30 minuta ronjenja aktivnost u istanbulskom Akvarjumu, gde je moguće ronjenje sa ajkulama i ražama u glavnom rezervoaru kapaciteta 4 hiljade kubnih metara, u kojem živi 5 hiljada stvorenja.

 

ISTANBULSKI SAFIR

Sadržaj: Safir neboder i šoping mol

Cena: 10eu

Istanbulski Safir, ili Safir, je neboder koji se nalazi u centralnoj poslovnoj četvrti Levent u Istanbulu, Turska.

Jedan od najviših nebodera u Evropi!

Bio je to najviši neboder u Istanbulu i Turskoj između 2010. i 2016. godine i 4. najviša zgrada u Evropi kada je njegova izgradnja završena 2010. godine. Safir se uzdiže 54 sprata iznad nivoa zemlje i ima visinu nadzemnog krova od 238 metara: zgrada ima ukupnu strukturnu visinu od 261 metar uključujući njen toranj, koji je deo dizajna, a ne radio antena.

Temeljna jama iskopana za projekat – duboka 42,5 metara – je najdublja temeljna jama iskopana za bilo koju građevinu u Turskoj.

 

Neverovatan pogled na grad i Bosfor!

Odavde možete videti ceo grad i izabrati lokalne znamenitosti uključujući prelep pogled na Bosfor i tri velika mosta koji ga prelaze.

Ovde možete jesti i piti, a cene su veoma razumne.

Tržni centar ispod je takođe vredan istraživanja i ima veliki sud za hranu.

VEČERA I NEZABORAVNA ZABAVA NA BRODU
Pogledaj video OVDE.

Sadržaj: Večera, piće, trbušne plesačice, večernji folklorni program, uživanje

Cena: 35eu bez alkohola, 45eu sa alkoholom
U cenu je uračunato: prevoz do broda, večera i piće na brodu, večernji program, povratak do hotela

Pogledajte kako izgleda jedno veče na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=D_dy_7TdsdY&ab_channel=JustAdrift

Zamislite da uživate u piću i hrani dok brod krstari Bosforom. Osećaćete se kao carica i car. Organizujemo prevoz do broda i tamo zabava počinje. 

Svi koji su išli na ovu večeru su se vratili sa najboljim komentarima. 

Kažu da je atmosfera nezaboravna. Hrane i pića možete da konzumirate koliko god želite. Duga je noć!

A'LA TURKA
Pogledaj video OVDE.

Sadržaj: Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom, ulazak do prve kapije Topkapi palate

Cena: 15 eu

Trajanje: 4h

Ovaj izlet je sa pravom najskuplji. Peške, uz pratnju izvrsnog lokalnog vodiča oblazite bisere Istanbula: Aju Sofiju, Plavu džamiju, Hipodrom i Tokpaki palatu. Ovo je zasigurno najbolji izlet kojeg nikada nećete zaboraviti. Posvedočite velelepnoj istoriji Istanbula!

Aja Sofija je svakako najveća atrakcija Istanbula.

Ako bismo uradili poređenje onda bismo rekli da je Aja Sofija i Sagrada familia (crkva svete porodice) u Barseloni ili crkva sv.Petra u Rimu.

Služila je kao carska crkva u kojoj su se odvijale cermonije krunisanja vizantijskih careva i bila je najveća crkva na svetu u to doba.

U 15. veku ju je sultan Mehmed II pretvorio u džamiju što je i ostala narednih, skoro 5 vekova. Tek u novije doba, u vreme Kemala Ataturka, prestala je da bude džamija i postala muzej.

Aja Sofija je danas dzamija.

Unutrašnjost objekta je delom restaurirana i vraćen joj je izgled iz perioda dok je bila crkva sa mnoštvom figura svetaca, ikona i mozaika dok su, sa druge strane karakteristični islamski natpisi i mihraba – okrenutpremaMek.

Lepotu spomeniku daju četiri velika grandiozna minareta.

Plava džamija ili džamija Sultana Ahmeta je jedna od najprepoznatljivijih i najlepših građevina Istanbula.

Sagradio ju je čuveni arhitekta Mehmed Aga koji je šokirao islamski svet postavljanjem 6 minareta oko džamije što se protivi islamskim običajima. Naziv „plava džamija“ simbolično potiče od 21.043 plave pločice/crepa kojima je prekrivena.

Plava džamija impresionira svojom lepotom, veličinom kao i značajem i bogatstvom (kulturnim i materijalnim) koje se u njoj nalazi.

Najposećenija je džamija u Istanbulu.

Hipodrom se nalazi na prostoru između Aja Sofije i Plave džamije – najkrvavija Vizantijska arena koja je svojevremeno mogla da primi i do 100.000 posetilaca

Slava ove arene počinje da opada nakon pada Konstantinopolja kada je pod pljačkom krstaša nestala većina ukrasa i elemenata koji su je krasili. Međutim, Hipodrom i danas impresionira svoje posetioce. Ovde se nalaze tri stuba/obeliska: Konstantinov stub, Serpentinov stub i Teodosijev obelisk.Ovde se nalazi i fontana Kajzera Vilhelma II, koja je izgrađena 1898. godine prilikom njegove posete Istanbulu.

*ulazak u Topkapi se dodatno plaća

Palata Topkapi ili Topkapi Saraj je bila glavna rezidencija osmanskih sultana skoro 400 godina. Iz Topkapi palate su vođeni svi državni poslovi.

Ova palata je bila samo srce Osmanskog carstva.

Tu se takođe nalazio i sultanov harem. Ova palata je izuzetno raskošno ukrašena sa velikim količinama zlata.Muzej srebrnih predmeta, oružja i opreme, pripadao je nekadašnjoj Carskoj riznici.

U njemu možete videti razne predmete vezane za nekadašnji život palate, ali i osmanlijsko, mongolsko i drugo oružje, zastave i odeću vojnika.U Carskoj kuhinji smeštena je treća po veličini kolekcija kineskog i japanskog porcelana na svetu, zbirka predmeta koje su sultani dobijali na poklon od ambasadora i poslanika zemalja dalekog Istoka.

Videćete vredne relikvije vezane za svet islama, na primer lični pečat proroka Muhameda i pramen njegove kose, stare primerke Kurana, i slično.

U odlično opremljenom prostoru riznice, možete pogledati skupocene carske predmete od zlata, srebra, sedefa, dijamanata, i različitog dragog kamenja – nekoliko prestola sultana, nakit, ordenje, kutije sa priborom za pisanje i slično.

U riznici se nalazi i jedna veoma važna hrišćanska relikvija: skelet šake Jovana Krstitelja u rukavici od zlatnih listića i navodno, deo njegove lobanje.

&

Vrhunac postavke predstavlja veliki brušeni dijamant, jedan od najvećih ikada pronađenih na svetu. U haremu su privatne odaje, u ovom slučaju sultana – mesto na kojem je (kada nije bio zauzet državničkim poslovima) provodio vreme sa svojom (širom) porodicom: majkom, ženama, decom, miljenicama i konkubinama.

AZIJSKI IZLET
Pogeldaj video OVDE.

Sadržaj: Čamlidža džamija, Uskudar (kod Devojačke kule), Ulica Bagdada, Kadikoj – šoping

Cena: 25 eu

Trajanje: 5-6h

Napor 1-10: 5

 

Najveća džamija u Turskoj – Čamlidža!

Camlidza dzamija

Smeštena je na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo ceo Istanbul. Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umetnički atelje i veliki parking.

Džamija je inspirisana delima Mimara Sinana, arhitekte čiji je najpoznatiji rad Sulejmanova džamija u Carigradu, ali nije kopija.

 

U džamiji je moguće i istovremeno služiti osam dženaza-namaza i ima kapacitet za 60.000 vernika.

 

Devojacka kula, Uskudar

Uskudar

Turistima relativno nepoznato predgrađe Uskudar, nalazi se na azijskoj strani Bosforskog moreuza i jedno je od najatraktivnijih delova Istanbula. To je religijski konzervativan deo grada sa mirnom atmosferom i nekoliko vrlo lepih primera osmanske i domaće arhitekture.

Čućete priču o princezi i njenoj nesrećnoj sudbini koja je povezana sa Devojačkom kulom. Najpopularnija legenda kaže da je turski sultan kulu sagradio za svoju voljenu kćerku da bi je zaštiti od predviđene smrti u 18. godini od ujeda zmije. Prema legendi, ona je ipak umrla od ujeda zmije, skrivenoj u korpi s voćem. Zbog toga se kula naziva Devojačka kula.

Gostima dajemo pauzu za FOTO- Devojacka kula koja je zaštitni znak Istanbula.

 

Osim religijskih spomenika, Uskudar je takođe poznata šoping zona, sa starim bazarima u okolnim ulicama u kojima se prodaju tradicionalni lokalni proizvodi i sa odličnim buvljakom na kojem se prodaje stari nameštaj. U ovom kraju nalazi se veliki broj dobrih restorana i barova sa kojih se pruža divan pogled na Bosforski moreuz, luku i grad.

Cene na azijskoj strani su za nijansu niže od evropskih.

Kadikoj šoping

Kadikoy  – po arhitekturi drugačiji od evropskog dela, ali je pun neverovatne energije. Veliki broj jako lepih kafića u ovom kraju je vrlo živo ali bez trke kao u evropskom Istanbulu.

Kadikoj je  ljupka regija sa modernim prodavnicama, restoranim i mestima za zabavu, popularna među bogatijim stanovnicima Istanbula. Šoping u Kadikoj carsiji je povoljniji  nego u evropskom delu Istanbula.

To jedan od delova Istanbula koji se u poslednjem veku najviše razvio čineći danas moderan deo grada sa večernjim promenadama pored obale i jaht klubovima u marinama.

Kadikoj je odlično mesto za šoping.

Ulica Bagdada nalazi se u jednom od azijskih četvrti grada. To je središte urbane trgovine. Ulica je nastala na mestu puta koja je spajala Anatoliju s Konstantinopolom. Nakon izgradnje Bosforskog mosta koji je povezivao azijski i europski dio metropole, ulica je stekla popularnost.

Danas privlači ljubitelje zabave i kupovine.

Poznat je po prestižnim galerijama, trgovačkim centrima i buticima u kojoj se prodaju najpoznatije svetske modne marke.

Nema komentara

Ojavi komentar