Nalazimo se na gradskom šetalištu
preko puta restorana Doha

Na putu za Novi Pazar

Sadržaj

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”42px”][vc_column_text]

Na putu za Novi Pazar

Koliko je Novi Pazar daleko? Šta obići na putu za Novi Pazar?  Vredi li otići? Kako rezervisati smeštaj?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]U ovom blogu ću izneti predloge šta da obiđete i posetite na putu za Novi Pazar ako dolazite iz pravca Novog Sada, Beograda i Kragujevca. Idealno je mesto za predah ukoliko idete na more u Crnu Goru ili Albaniju. A takođe ima puno da ponudi ukoliko odaberete ovaj ušuškani grad za vaš odmor.

Kao student sam imao priliku da živim u Velikoj Britaniji, Turskoj, Nemačkoj. Sada sam u Novom Sadu i Beogradu.

To vam kažem da vas ubedim da ono što pišem nije romantična priča o svom rodnom gradu već o mestu jedinstvenom u Srbiji i Balkanu. I verujte mi nećete se pokajati kada dođete.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]

Onaj ko nije jeo novopazarske mantije i ćevape kao da nije živeo!

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_single_image image=”2233″ img_size=”650×650″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]STOP STEREOTIPIMA 

Pre nego što napišem nešto o znamenitostima Pazara, dopustite mi da vam porušim stereotipe koje su vam mediji ulili.

Pogledajte video zašto ne otići u Novi Pazar (video)

Iako je stereotipima i u medijima označen kao „divlji“ grad, verujte mi da je uopšte nije tako. Ja studiram u Novom Sadu i Beogradu, i uverio sam se u svakojake strašne priče koje kruže za Novopazarce. 99% njih je apsolutno netačna.

Postoje razni stereotipi da žene ne izlaze iz kuća, da muškarci imaju po 3+ žene, da je Novi Pazar grad narkodilera i verskih fanatika. Iz svog iskustva u poređenju sa Novim Sadom i Beogradom, Novi Pazar je vrlo miran grad i većina stereotipa je lažna. Ako mi ne verujete raspitajte se kod nekoga ko je već bio u Novom Pazaru. Ja još nisam sreo toga ko je doživeo neprijatnost u Novom Pazaru. Nas krasi izuzetno gostoprimstvo, kao i sve ljude u Srbiji i Balkanu.

Na ovom kanalu možete videti video snimke o nekim znamenitostima Novog Pazara: (link kanala)

Novi Pazar je dragulj jugozapadne Srbije. Osim što je drugačiji od ostatka po islamskoj kulturi ovaj grad krase crkve i manastiri iz doba Nemanjića. Kompleks građevina starog Rasa je zaštićen UNESCO-m. TO znači da su manastir Sopoćani, ostaci tvrđave Gradine, Petrova crkva i Đurđevi stupovi od izuzetne kulturne i umetničke važnosti za ceo svet, ne samo za Srbiju.

Priroda je neverovatna. Blizu je Golija, Pešterska visoravan, Kopaonik, Rogozna itd. Iz Pazara se možete uputiti na Zlatar i Zlatibor preko Sjenice. Meandri reke Uvca su takođe blizu na nekih sat vremena vožnje.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=P1LKXXRkTv0″ el_width=”60″ align=”center”][vc_empty_space height=”22px”][vc_single_image image=”2234″ img_size=”650×488″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]KOLIKO JE NOVI PAZAR BLIZU[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_single_image image=”2235″ img_size=”650×626″ alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]Novi Pazar je od Beograda udaljen 266km to je 4 sata normalne vožnje sa pauzom. Iz Novog Sada je to 5 sati. Iz Kragujevca se stiže za nešto više od 2 sata.

Uglavnom nije puno ukoliko uzmete u obzir šta možete posetiti na putu za Novi Pazar i šta ćete doživeti u Novom Pazaru.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]Od Kraljeva do Pazara

Jugozapadni deo Srbije je brdovit. Primetićete to kada prođete Kraljevo i izađete iz Kraljevske doline.

Učićete u ono što ja zovem Mordor kao analogiju sa Mordorom iz Gospodara prstenova. Pred vama će se pojaviti zid planina i brda, prelep prizor. Tada ulazite u krivudavi deo Ibarske magistrale. Prvi znak da se bližite Novom Pazaru.

Molim vas budite oprezni u vožnji.

Ne sumnjam u vas ali postoji mnogo ljudi koji nisu pažljivi kao vi. Put je dobar ali krivudav i nema dodatnih traka. Imajte strpljenja za preticanje kamiona.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]U ovom delu obavezno posetite tvrđavu Maglič. Prijaće vam svež vazduh i šetnja.

Maglič je velelepno utvrđenje na 100 metara iznad puta. Verujte mi da je pogled ne ve-ro-va-tan. Oko vas kao na dlanu najlepše planine Srbije: Golija, Kopaonik i daljini Rogozna.  A automobili na putu kao šareni mravi. Osetićete se kao pravi vitezovi koji su nekada branili ovo utvrđenje.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=P7m8ohmR2Yo” el_width=”60″ align=”center”][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]Kada se spustite ukoliko niste ručali počastite se ribom u restoranu Jerinin grad, vrhunskog je ukusa. Uz to je posluga vrlo ljubazna i toalet je uredan.

Nakon odmora nastavljate dalje prema Ušću. Tu se reka Studenica uliva u reku Ibar.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]MANASTIR STUDENICA[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Se1ihcSXK9o” el_width=”60″ align=”center”][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]Da li vam je poznat naziv Studenica? Da to je ime jednog od najstarijih i najlepših manastira u Srbiji. Obavezno ga morate posetiti i uživati u jedinstvenoj Raškoj školi arhitekture koja se samo javlja u ovom delu sveta. Freskoslikarstvo oduzima dah, pogotovu sada nakon restauracija. Vizantijsko plava nijansa koja se javlja u manastirima u ovom delu Srbije se pravila od minerala lapis lazulita. Kilo ove boje je koštalo kilo zlata,  pa se vi opet zapitajte da li da posetite Studenicu i Novi Pazar.

Nakon duhovnog i kulturnog obroka nastavljate dalje prema Raški i Novom Pazaru.

Nakon putovanja predlažem vam da se odmorite u hotelu, stanu ili apartmanu koji možete rezervisati kod nas po najboljim cenama. Imamo šta vam je volja od luksuznih apartmana do budžet verzija. Samo nam pišite na imejl, FB ili instagram (Travel Agency Ecco). I odmah sređujemo smeštaj.

Savetujem vas da kontaktirate nas za smeštaj jer znamo najbolja mesta u gradu. Novi Pazar je siguran grad, ali postoje naselja koja treba zaobići kao u svakom gradu. Uz to je teško naći mesto za parking. A mi možemo sve da vam obezbedimo.

Nakon vožnje izađite u „čaršiju“. Idite do trga Isabega Isakovića i uputite se ulicom 28. Novembar koja je ulica za šetnju. U njoj ćete naći puno kafića sa dobrom kafom.

Ukoliko želite pivo ili nešto žešće, googlajte kafe Haus, Art, City Pub, Jazzva. To su proverena mesta. Nakon kafe prošetajte do Bedema, gradske tvrđave i stare čaršije.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”22px”][vc_column_text]U sledećem delu ću pisati šta treba obići kada ostanete jedan dan u Novom Pazaru.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”42px”][/vc_column][/vc_row]

Autor

Dostupni smo i na društvenim mrežama

Možete nas takođe kontaktirati putem telefona: