Pazarskom čaršijom

Pazarskom čaršijom

po osobi

PAZARSKOM ČARŠIJOM

Osetite tragove Istanbula, Bagdada, islama i orijenta u uskim ulicama stare čaršije. Neka vam ljubaznost Novopazaraca izmami osmeh i toplinu u srcu. Posetite gradsku tvrđavu i simbol grada kulu Motrilju. Popijte kafu u hamamu starom skoro šest vekova.

Turisti iz Srbije posebno vole ovu turu jer imaju priliku da uspostave kontakt sa komšijama Bošnjacima. Imaju priliku da posete islamsku bogomolju, bošnjačku sobu i da pitaju sve što žele o bošnjačkoj kulturi i Islamu koja je nažalost pod uticajem lažnih vesti i medija ocrnjena i satanizovana.

PREGLED TURE

Amir-agin han

Sastajemo se kod sebilja ili česme u poznatom orijentalnom izdanju. Ne, nismo kopirali onu iz Baš čaršije – ova je upravo poklon od grada Sarajeva Novom Pazaru. Voda zauzima vrlo važno mesto u Islamu.

Nastavljamo sa obilaskom Amir-aginog hana. Videćete kako izgleda srednjovekovni turski hostel za trgovce.

Trg Isa-bega Isakovića, kula Motrilje i gradske tvrđave

Dalje prolazimo kroz trg Isa-bega Isakovića, osnivača Novog Pazara pre više od 550 godina. Odatle se pruža neverovatan pogled na Bedem – simbol grada odnosno deo tvrđave na kojoj se nalazi gradska biblioteka. Uz priču o istoriji Novog Pazara u Osmanlijskom carstvu ulazimo u gradski park u tvrđavi. Videćete kulu Motrilju koja motri na grad već više od dva veka. Uz to se ona nalazi na grbu grada Novog Pazara.

Altun alem džamija

Iz grada se uskim ulicama probijamo do Altun-alem džamije. Tu ćete čuti dirljivu priču o Altuni, zanosnoj ćerci bega, čiji je život usko povezan sa ovom džamijom. Imaćete priliku da uđete u džamiju, gde će vam vodič pričati o Islamu.

Hamam i gradski muzej

Nakon dodira istoka idemo dalje prema hamamu ili kupatilu iz šesnaestog veka koji čeka restauraciju. Dok se to ne izvrši u hamamu možete popiti kafu u atmosferi kao nigde u svetu.

Nakon predaha idemo u gradski muzej gde ćete imati priliku da zavirite u tradicionalne postavke soba – bošnjačke i srpske. Pri tome ćete posvedočiti razlikama i sličnosti ovih dveju tradicija.

Vreme obilazaka

  • 09.00 časova – Početak ture kod Sebilja (česme) na centru
  • 09.00 – 10.30 časova – Obilazak Amir-aginog hana, gradske tvrđave, kule Motrilje, Altun-alem džamije (ulazak u džamiju) i hamama
  • 10.30-11.30 časova – Obilazak gradskog muzeja
  • 12.00 časova – Kraj ture
  • 12.00 časova – Početak ture kod Sebilja (česme) na centru
  • 12.00 – 13.30 časova – Obilazak Amir-aginog hana, gradske tvrđave, kule Motrilje, Altun-alem džamije (ulazak u džamiju) i hamama
  • 13.30-14.30 časova – Obilazak gradskog muzeja
  • 15.00 časova – Kraj ture

Cena: 30 €

LOKACIJA

0.0
Destinacija0%
Hrana0%
Putovanje0%
Smeštaj0%

POST A REVIEW