Nalazimo se na gradskom šetalištu
preko puta restorana Doha

FAKULTATIVNI IZLETI ISTANBUL

Sadržaj

Taksim

Pogledaj video OVDE.

CENA: 5 EUR
Trajanje: 4-5 sati
U cenu uračunato: pratilac, povratna karta za metro

Ko kaže da Turska nije evropska zemlja? Idite na Taksim da proverite!

Taksim je deo Istanbula koji miriše na Evropu. U ovom delu ćete videti onaj crveni tramvaj koji ide poznatom ulicom Istikal. Tom ulicom blješte izlozi poznatih svetskih brendova. Pored crvenog tramvaja koji je obeležje Istanbula tu je i velelepna Galata kula…da morate otići tamo da napravite par super fotki.

Crveni tramvaj, Istiklal ulica i Galata toranj.

Taksim je najveća turistička i zabavna četvrt poznata po svojim restoranima, prodavnicama i hotelima. Taksim se smatra srcem modernog Istanbula. Na trgu Taksim nalazi se državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928. godine koji slavi stvaranje Republike Turske, te kulturni centar Ataturk i opera.

Trg Taksim omiljeno je mesto za javna događanja kao npr. proslava dana Republike, doček Nove godine, razne parade te druga društvena okupljanja uključujući i proteste građana.

Taksim je jedno od najposećenijih mesta u Istanbulu.

Napomena: Čuvajte telefone i novčanike.

CENA: BESPLATNO

Panoramsko razgledanje busom

TRAJANJE: 40 MINUTA

NAPOR 1-10:7

Uračunato: vodič, vožnja autobusom

Da li ste spremni za neverovatni doživljaj Istanbula iz busa?

Ovaj fakultativa ulazi u cenu aranžmana. Opet ulazimo u autobus idemo u panoramsko razgledanje!

Ovog puta nećete biti umorni kao na dolasku u Istanbul, a uz vas će biti lokalni vodič iz Istanbula koji zna svaki njegov ćošak. Čućete neverovatne istanulske priče koje su obeležile svet i sada vaš život. Vodićemo vas kroz poznate i manje poznate istanbuslke četvrti, proći ćemo pored stadiona, luka i poznatih hotela.

Šlag na torti je prelazak preko jednog od mostova koji povezuje Aziju i Evropu. Posvedočićete najlepšim pejzažima ovog grada.

Dobrodošli u Aziju!

Nakon četrdesetak minuta se vraćamo na evropski deo u luku Kabataš gde čekamo brod za krstarenje Bosforom. Krstrenje nije uračunato u cenu.

Napomena: putnici koji odaberu Krstarenje ili Evropski izlet moraju krenuti iz hotela kada je vreme panoramskog razgledanja.

Krstarenje Bosforom

Pogledaj video OVDE.

CENA: 15 EU 

TRAJANJE: 1h 30 min

U cenu uračunato: vodič, vožnja brodom

Krstarenje Bosforom je najprodavanija fakultativa i sigruno sa razlogom.

Nije to samo obično putovanje brodom. Videćete vile i palate poznatih i bogatih građana Turske. Uživaćete u povetarcu ili možete ostati u unutrašnjem ušuškanom delu broda sa velikim prozorima.

Turski čaj, Bosfor i nezaboravni doživljaj!

Uz vas je lokalni turistički vodič koji vam tokom celog krstarenja priča o palatama, nezaboravnim sudbinama ljudi čiji je život ubrazdan u obale Bosfora.

Krstarenje Bosforom je verovatno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može videti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli peške ili prevozom. 

Tokom krstarenja možete videti Dolmabahče palatu, Ortakoj džamiju koja se nalazi ispod Bosforskog mosta, dvorac Yildiz, evropsku kulu Rumeli hisari koja se smatra najljepšim primerom vojne arhitekture na svetu,mnoštvo drugih palata ina evropskoj I Azijskoj strani Bosfora kao I mostove na Bosforu I Zlatnom rogu. 

https://www.high-endrolex.com/46

Nemojte propustiti krstarenje, naš je savet! 

Evropski izlet

Pogledaj video OVDE.

CENA: 15 EU 

TRAJANJE: 3-4h

U cenu je uključeno: autobuski prevoz, vodič, poseta šarenom naselju Balat, poseta Partrijaršiji, vožnja gondolom do vidikovca pesnika, šetnja to trga Ejup.

Vodimo vas na zlatni rog, vozimo se gondolom, slikamo šarenim ulicama Balata i uživamo u duhonosti dzamije i turbeta na prelepom trgu Ejup.

Evropski izlet je nešto novo u našoj ponudi i pokazao se kao izuzetan izlet!

Poseta Balatu i Partrijaršiji:

Pogeldajte kako izgleda Balat na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RNHEkugvoeI&ab_channel=B-view

Balat je šareni deo Istanbula. Ako ste videli slike šarenih ulica i atmosfere serije Čukur onda je ovo pravo mesto za vas. Obići ćemo drugačiju Jermensku i Grčku stranu Istanbula prateći zlatni rog. Nakon toga oni koji žele obilaze šareno naselje Balat, drugi mogu u Partrijaršiju – središte srpske crkve u Istanbulu. Sigurno ćete biti očarani ovim mestom.

Nakon toga idemo do vidikovca pesnika Pjer Loti!

Gondolom se penjemo do brda gde je Pjer uživao u pogledu na Istanbul. Ukoliko bude velika gužva na gondoli idemo pešice. Popićemo kaficu ili čaj i spuštamo se peške do Ejup trga.

Znate li kako izgleda Zlatni rog, najlepši deo Istanbula sa brda?

Pogledajte kako izgleda Pjer Loti vidikovac na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Nx_-lP1kUxk&ab_channel=IstanbulandFood

Idemo na vidikovac pesnika Pjer Lotija da doživite još jedan nezaboravan trenutak u vašem životu!

Za one koji ne znaju, Pjer Loti je jedan od najvećih romanopisaca prve polovine XX veka, koji je bio u večitoj potrazi za nepoznatim destinacijama, avaturama i pustolovima pogotovu po raritetnim civilizacijama. Oficir u mornarici po profesiji, a impresionalista po peru u pisanju.

Pjer Loti je bio zaljubljen u Turkinju i zbog nje je živeo u Istanbulu.

Nakon vidikovca spuštamo se do duhovnog središta Istanbula dzamiju Ejuba ensarije.

Pogledajte kako izgleda Ejup trg na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=tvxQwOCAXBs&ab_channel=Gezeyenti

U toku ovog izleta obići ćete jedno od najznačajnijih džamija na svetu – džamiju Ejupa r.a. druga Poslanika Muhameda a.s. To je mesto gde dolaze vernici sa svih strana sveta da posvedoče mestu smrti i pomole se na grobu ashaba Ejupa.

Priča se da je Ejup bio jedan od prvih Arapa Muslimana koji je došao do zidina Konstantinopolja i tu je poginuo.

Njegov grob je sanjao i pronašao sultan Fatih pred svoje osvajanje Konstantinopolja. Detaljnu priču o ovom mestu ispričaće lokalni vodič.

Džamiju Ejup Sultan u Istanbulu opisuju kao jednu od omiljenih džamija u islamskom svetu, naročito za posetioce iz inostranstva koji simbolično njenim obilaskom obave “mali Hadz”. Smeštena na mestugde se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom. Najsvetija” džamija, turbe Eyup Sultanu i Mehmet pasi Sokolovicu su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista u Gradu na Bosforu.

Azijski izlet

Pogeldaj video OVDE.

Sadržaj: Čamlidža džamija, Uskudar (kod Devojačke kule), Prinčeva ostrva, Kadikoj- šoping

Cena: 25 eu

Trajanje: 7-8h

Napor 1-10: 5

Najveća džamija u Turskoj – Čamlidža!

Camlidza dzamija

Smeštena je na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo ceo Istanbul. Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umetnički atelje i veliki parking.

Džamija je inspirisana delima Mimara Sinana, arhitekte čiji je najpoznatiji rad Sulejmanova džamija u Carigradu, ali nije kopija.

U džamiji je moguće i istovremeno služiti osam dženaza-namaza i ima kapacitet za 60.000 vernika.

Devojacka kula, Uskudar

Uskudar

Turistima relativno nepoznato predgrađe Uskudar, nalazi se na azijskoj strani Bosforskog moreuza i jedno je od najatraktivnijih delova Istanbula. To je religijski konzervativan deo grada sa mirnom atmosferom i nekoliko vrlo lepih primera osmanske i domaće arhitekture.

Čućete priču o princezi i njenoj nesrećnoj sudbini koja je povezana sa Devojačkom kulom. Najpopularnija legenda kaže da je turski sultan kulu sagradio za svoju voljenu kćerku da bi je zaštiti od predviđene smrti u 18. godini od ujeda zmije. Prema legendi, ona je ipak umrla od ujeda zmije, skrivenoj u korpi s voćem. Zbog toga se kula naziva Devojačka kula.

Gostima dajemo pauzu za FOTO- Devojacka kula koja je zaštitni znak Istanbula.

Osim religijskih spomenika, Uskudar je takođe poznata šoping zona, sa starim bazarima u okolnim ulicama u kojima se prodaju tradicionalni lokalni proizvodi i sa odličnim buvljakom na kojem se prodaje stari nameštaj. U ovom kraju nalazi se veliki broj dobrih restorana i barova sa kojih se pruža divan pogled na Bosforski moreuz, luku i grad.

Cene na azijskoj strani su za nijansu niže od evropskih.

Kadikoj šoping

Kadikoy  – po arhitekturi drugačiji od evropskog dela, ali je pun neverovatne energije. Veliki broj jako lepih kafića u ovom kraju je vrlo živo ali bez trke kao u evropskom Istanbulu.

Kadikoj je  ljupka regija sa modernim prodavnicama, restoranim i mestima za zabavu, popularna među bogatijim stanovnicima Istanbula. Šoping u Kadikoj carsiji je povoljniji  nego u evropskom delu Istanbula.

To jedan od delova Istanbula koji se u poslednjem veku najviše razvio čineći danas moderan deo grada sa večernjim promenadama pored obale i jaht klubovima u marinama.

Kadikoj je odlično mesto za šoping.

Šoping u Forumu

Pogledaj video OVDE.

Sadržaj: Odlazak u Forum Tržni Mol

Cena: 5 eu

Trajanje: 5h

Da li ste spremni za najbolji šooooopiiiing???!!!!

Ono što nam se dopalo kod njega je to što nije bio isključivo vrhunski (tj. ne samo prodavnice Louis Vitton/Gucci/Prada). Postojala je dobra kombinacija za sve budžete. Pogledajte LC Vaikiki i gomilu prodavnica cipela.

Odličan sud za hranu na poslednjem spratu. Mališani su uživali u morskom akvarijumu.

Autor

Dostupni smo i na društvenim mrežama

Možete nas takođe kontaktirati putem telefona: