Beli Svet

Andaluzija

Andaluzija

(tokom čitanja preporučujem ovu muzičku pozadinu https://www.youtube.com/watch?v=RhO5OSLZjl8. Pre posete Andaluziji savetujem da pročitate knjigu Tarika Alija U senci nara i neke od vodiča za Andaluziju. Moja preporuka je Lonely Planet)

 

Da li vas zanima kako i gde je nastao flamenko? Znate li kakav je osećaj stići u Kordobu u 22h i videti da je ni više ni manje nego 40 stepeni? Znate li koja je po meni najlepša građevina na svetu, gde i kako se ona izgleda? Da li ste znali da su Kordoba i Grenada nekada bila kao što je danas Oksford i Kejmbridž?

Maroko-1-deo

Maroko – I deo

(plan puta i troškovi)

 

Zdravo dragi putnici,

U februaru smo iskoristili priliku i nakon Malte posetili Maroko. Želju da obiđemo Maroko smo dobili nakon posete Andaluziji. Ja sam zaljubljen u tu islamsko-afričko-berbersko-špansku atmosferu pa sam želeo da vidim kako to izgleda, zvuči i oseća u Maroku.

U jednoj rečenici: Maroko je kapija Afrike.

Srdačni ljudi, puno dece, haotičan saobraćaj, vrhunska umetnost.

Maroko-2-deo

Maroko – II deo

 

Ujutro smo nastavili prema Šafšanu (Chefchaouen) poznatijem kao plavi grad. U tom pravcu smo se uputili autoputem. Autoputevi su moderni i ni malo ne odstupaju od onih koje imamo u Srbiji. Spremite dirhema za putarine. Nakon određenog vremena smo pratili navigaciju i izašli sa autoputa. Tamo smo iskoristili priliku da popijemo čuveni marokanski čaj od nane.

Maroko-3-deo

Maroko-III deo

(Uzud vodopadi, Aid Benhadu, Teluet i Marakeš)

 

Gledali ste Gladijatora ili Igre prestola? Želite da znate kako izgleda jedan od najluđih trgova u Africi sa majmunima i frulašima koji sviraju kobrama?

Pročitajte onda ovaj treći i poslednji deo bloga u kome opisujemo naše putovanje kroz Maroko..

U prošlom delu smo završili sa plavim gradom i Fesom i nastavili naše putovanje prema Uzud vodopadima i Marakešu, gde smo planirali noćenje.

Do-Malte-1-deo

Do Malte – I deo

(troškovnik, priprema, smeštaj, avio karte, prevoz)

 

Zdravo dragi putnici. Odlučio sam da pišem o putovanju za Maltu jer od skoro iz Srbije imaju povoljni letovi za Maltu iz Beograda i Niša.

U ovom prvom delu ću vam reći kako da otputujete za Maltu za nešto više od 150eu (po osobi). Govoriću o troškovima putovanja, pripremi, odabiru hotela i avio kompaniji.

Za sve ove stavke možete da svratite kod nas u Ecco agenciju na kafu da popričamo. Tu možete sve da rezervišete i kupite. Ako nemate transfer do aerodroma i to ćemo srediti.

Na-Maltio-2-deo

Na Malti – II deo

 

Pošto stigli kasno naveče oko 22h. Brzo smo kupili karte za gradski prevoz (vrste sam opisao u prethodnom delu bloga), sačekali autobus i uputili se prema hotelu. Prijavili smo se i isplanirali sutrašnji dan.

Za prvi dan na Malti smo odabrali Valetu i tri grada. Posle doručka u hotelu smo krenuli za Valetu. Gradski prevoz je vrlo dobro uređen, a i vozači su ljubazni, napomenuo sam već da u gradskom prevozu možete da koristite internet besplatno. Koristili smo Google maps za pretragu prevoza i informacije su vrlo pouzdane

5-stvari-za-5-dana-u-istanbulu-banner-blog

5 stvari za 5 dana u Istanbulu

 

U ovom blogu ćete videti šta ne smete da propustite u Istanbulu. Radi se o situacijama, više nego stvarima – sećanjima koja će zauvek biti vašim ličnim pečatom vezana za ovaj grad. Kada čujete Istanbul prisetićete se tih momenata.


1.Posmatraj zalazak sunca sa Uskudara
2.Doživi Istok i zapad: palatama, džamije i muzeji
3.Okusi Istanbul: slatkiši, riba i ćufte
4.Urbanizuj se na Balatu i Taksimu
5.Doživi mir istambulskih ostrva

3otiska madrida priprema

3 u(o)tiska Madrida

 

U ovom tekstu ću pisati o svom doživljaju Madira gde sam proveo 5 dana sa svojim prijateljicama. Predstaviću atmosferu, svoj plan putovanja, troškovnik i razmišljanja koje su pokrenute iskustvom boravka u španskoj prestonici.


•Zašto Madrid i zašto baš u sred leta?
•Plan i troškovnik
•Madridski opušteno
•Ljubav su detalji
•Saputnik, japutnik